Vytvárame a rozširujeme skupinu kvalifikovaných a medzinárodne akceptovaných psychoanalytických terapeutov.

ČO JE PSYCHOANALYTICKÁ PSYCHOTERAPIA?

Cieľom psychoanalytickej psychoterapie je pomôcť pacientovi lepšie pochopiť a prijať seba samého, uvedomiť si svoje emočné konflikty a vypracovať pre ne adekvátnejšie riešenia. Keďže mnohí pacienti boli brzdení vo svojom osobnostnom rozvoji, čo malo za následok vývinové deficity, doplnkovým cieľom psa by malo byť pomôcť im čeliť realite a obnoviť ich osobnostný rozvoj v tých oblastiach, kde ešte stále lipnú na nezrelých formách správania a prežívania, inými slovami, pomôcť im vyrásť na zrelého dospelého človeka. Psychoanalytická psychoterapia je intenzívny spôsob terapie, vyžadujúci si frekventované stretnutia počas niekoľkých rokov vo frekvencii 2 až 3 stretnutia týždenne.

SEKCIA OTVORENÁ, ponúkame akreditovaný výcvik MZ SR

Individuálna psychoanalytická psychoterapia pre dospelých je základnou terapeutickou metódou, ktorá vychádza z psychoanalýzy ako takej. V intímnej atmosfére naplnenej vzájomnou dôverou je možné rozvinúť vzťah medzi terapeutom a pacientom, ktorý je samotným liečebným prvkom. V tomto vzťahu sa zrkadlia predchádzajúce aj súčasné vzťahy klienta, ktoré citlivý terapeut pomáha postupne rozkrývať. Okrem toho vytvára psychoterapeut bezpečné prostredie pre prežívanie a pomenovávanie pocitov a prežitkov, ktoré boli doposiaľ neznáme, potlačené, či vytesnené. Pacient takto smeruje k hlbšiemu sebepoznaniu a kauzálnej liečbe primárnych ťažkostí.

Je určená širokému spektru psychopatologických porúch, psychosomatických chorôb, všetkým druhom vzťahových problémov a v neposlednom rade ľuďom  túžiacim po sebepoznaní. V každom prípade smeruje k osobnému rastu individuality a k duševne zdravému, separovanému, dospelému a spokojnému životu.

SEKCIA OTVORENÁ, ponúkame akreditovaný výcvik MZ SR

Skupinová psychoanalytická psychoterapia má veľké prednosti najmä vo svojej dynamike, ako aj v možnosti zažiť rôzne formy medziľudských vzťahov. Rekapituluje vzťahy v primárnej rodine, ale aj iné dôležité vzťahy v živote, čím ich pomáha liečiť. Ponúka veľký priestor pre osobný rast. Teoretické východiská skupinovej práce v SSPAP vychádzajú hlavne zo skupinovej analýzy S.H. Foulkesa, W. Biona a vzťahovej analýzy. Skupinová analýza je skôr terapia skupinou než terapia v skupine. Terapeut nie je stredom skupiny, namiesto toho sa centrom diania stáva skupina.

Vzťahové problémy je možné riešiť aj priamo vo vzťahu, ktorého sa týkajú. K tomu slúži párová, resp. rodinná terapia, ktorej rozvoj nastal až v povojnových rokoch a najväčší rozvoj zažila v 70.tych rokoch 20. storočia. Párová terapia napomáha partnerom vyznať sa lepšie v ich vzťahu, porozumieť nielen ich vzájomným potrebám, ale aj pocitom, ktoré umožňuje verbalizovať. Cez objasnenie individuálnych postojov dochádza k porozumeniu a k zlepšeniu partnerského súžitia. Párová terapia je namieste aj v prípade rozchodu partnerov. Vtedy slúži k tomu, aby bol rozchod, prípadne rozvod, čo najmenej bolestivý pre obe strany.

Rodinná terapia je navyše obohatená o medzigeneračné vzťahy. Súžitie viacerých generácií môže niekedy spôsobovať problémy a rodinná terapia sa snaží nájsť cestu porozumenia medzi rôznymi členmi jednej rodiny. Na rodinnej terapii sa podieľajú všetci členovia domácnosti, ktorí sa jej aj pravidelne zúčastňujú.

Rodinná a párová psychoanalytická psychoterapia je na rozdiel od individuálnej psychoterapie je väčšinou od začiatku časovo obmedzená.

V centre záujmu detskej psychoanalytickej psychoterapie sú deti s rôznymi vývojovými a behaviorálnymi problémami. Dieťa je neoddeliteľnou súčasťou svojho prostredia, preto terapeut úzko spolupracuje so školou a s rodičmi. U  menších detí je prostriedkom terapie hra. U adolescentov je už myslenie a sebereflexia na úrovni, ktorá umožňuje psychoterapeutický rozhovor. Často je potrebné aspoň na niektoré sedenia prizvať najbližšiu rodinu dieťaťa.

História SSPAP

Nezáväzné diskusie a  intervízne stretnutia slovenských psychoanalytických psychoterapeutov vyústili v myšlienku a prianie rozšíriť svoje odborné dialógy. Pri častých spoločných cestách za ďalším vzdelávaním a výmenou profesijných skúseností s kolegami z okolitých krajín tieto diskusie nadobudli v marci 2011 konkrétnu podobu ako  Slovenská Spoločnosť pre Psychoanalytickú Psychoterapiu (ďalej len SSPAP).

Dôležitým podnetom k založeniu spoločnosti bola informácia o neustále narastajúcom počte slovenských psychológov, psychiatrov, sociálnych pracovníkov, špeciálnych pedagógov a ďalších odborníkov v psychoanalytických psychoterapeutických výcvikoch a ich záujem o stretávanie sa, výmenu skúseností a ďalší odborný rast.

Od začiatku sa nám podarilo získať do SSPAP viacerých skúsených psychoanalyticky orientovaných psychoterapeutov, z ktorých sa stali zakladajúci členovia. A tak SSPAP získala dynamiku a smerovanie profesionálnej spoločnosti  s konkrétnymi plánmi a cieľmi, ako zvyšovať informovanosť o psychoanalýze (vedeckej teórii a výskume) a psychoanalytickej psychoterapii (využívaní poznatkov v klinickej praxi) v Slovenskej republike na rôznych úrovniach.

Zakladajúci členovia spoločnosti: Mgr. Martin Babík, Mgr. Daniela Březnová, PhDr. Zita Michlerová, Mgr. Erika Mlejnková, PhDr. Anna Nagajová, MUDr. Silvia Nürnberger, MUDr. Adrián Strečko a Mgr. Pavol Zámečník

Foto z roku 2018 pri príležitosti odovzdania ceny „Nestor psychoanalytickej psychoterapie na Slovensku“  Doc. PhDr. Jiřímu Kocourkovi, PhD. Na fotke  zľava:
PhDr. Anna Nagajová, Mgr. Pavol Zámečník, MUDr. Viktor Kopas, Mgr. Daniela Březnová, Doc. PhDr. Jirí Kocourek PhD., Mgr. Erika Mlejnková, Mgr. Martin Babík, Mgr. Zuzana Blahutová, PhDr. Zita Michlerová

Psychoterapia

Vzdelávanie

Publikovanie

Psychoanalytická Psychoterapia …

…  pomáha jednotlivcom skúmať hlboko zakorenené emocionálne konflikty, najmä tie, ktoré sú spojené s ranými vzťahmi …

SSPAP trénuje a združuje odborníkov v oblasti psychoanalýzy a psychoanalytickej psychoterapii. Garantuje, že členovia spoločnosti sú riadne trénovaní v súlade s medzinárodnými kritériami a súčasne spĺňajú požiadavky SR. Sú plne kvalifikovanými psychoanalytickými psychoterapeutmi a poskytujú terapeutické služby na najvyššej úrovni.

CHCEM SA STAŤ ČLENOM